Co jsou vlastně svaly zač II. aneb tajemství bílkovin a aminokyselin

Jak sval vlastně vypadá ví zhruba většina z nás, ale jak vypadají jeho funkční jednotky a jaký je vlastně princip svalové kontrakce, jak se dá podpořit či jinak ovlivnit, už ví ovšem málokdo. Proto si nyní přiblížíme ultrastrukturu svalu a osvětlíme princip jeho činnosti. Samozřejmě budeme stále mluvit o svalovině která kulturisty zajímá především a tou je svalovina kosterní...


Celý sval je obalen blánou známou jako fascie (povázka svalová – jedná se o vazivovou membránu, kterou jsou obaleny a odděleny jednotlivé svaly a skupiny svalů; jsou důležité z hlediska infekčního, jelikož záněty a infekce se po fasciích velmi dobře šíří). Sval se dále dělí na menší jednotky jako snopce a snopečky a finální základní jednotkou je svalové vlákno.

A nyní k samotné funkci svalu. Ve svalovém vlákně jsou paralelně vlákna tvořená základními bílkovinami aktinem a myozinem. V momentě, kdy nervosvalová ploténka dostane podnět (ve formě elektrického impulzu), se tato vlákna mezi sebe poměrně složitým principem zasunou. Tato akce proběhne postupně ve všech svalových vláknech celého svalu a sval se tím celý stáhne (hovoříme o svalové kontrakci). Mezi vlákny aktinu a myozinu se přitom vytváří dočasné vazby (nejde ovšem o chemické vazby v pravém slova smyslu). Toto zasouvání a vytváření vazeb funguje ovšem jen jednosměrně, a tudíž se sval nemůže sám o sobě roztáhnout. Proto funguje vždy mezi svaly princip antagonistů, kdy je jeden sval roztahován druhým.

Právě vzhledem k tomu, že je sval tvořen bílkovinami, a jeho funkce je primárně závislá na bílkovinách, je velmi důležité dbát na správnou a vyváženou konzumaci bílkovin. Na druhou stranu je ale nezbytné se řídit podle hesla „nic se nemá přehánět“ a neúměrně nezvyšovat příjem bílkovin. V takovém případě totiž tělo nezačne na bílkoviny pohlížet jako na stavební kameny, nýbrž jako zdroj energie. A právě při spalování bílkovin vznikají jisté produkty, které sice vznikají i normálně, ale právě ve zvýšené míře zatěžují ledviny a játra. No a co hůř, část takto nabyté energie se uloží ve formě tuku, což pro kulturistiku není zrovna ideální případ. Také je dobré mít na paměti, že dávkování se liší podle trénovanosti a stupně pokročilosti.

Druhou, ale ne již přírodní metodou je přímá konzumace aminokyselin (bílkoviny vlastně nejsou ničím jiným než pouhými řetězci aminokyselin). Tento způsob je o něco rychlejší, jelikož tělo nemusí bílkoviny nejprve na tyto základní stavební kameny rozložit (tím odpadají problémy s metabolismem bílkovin a jejich odpadními produkty), ale může je rovnou použít. Je to způsob sice rychlejší, ale tělo není na konzumaci aminokyselin stavěno a proto je nutno brát aminokyseliny spíše jako doplněk, popřípadě k vyrovnání aminokyselinové disbalance (případ, kdy nejsou v poměru, v jakém by měly být). Je dobré se řídit podle některých pravidel, o kterých si spolu s dalšími zajímavostmi o aminokyselinách a bílkovinách povíme příště.

Akční nabídku aminokyselin najdete zde :  Aminokyseliny, BCAA

autor: Jaromír Josiek přečteno: 9963
Přidat příspěvek
Diskuze k tomuto článku nebyla otevřena. Otevřetete tuto diskuzi přidáním Vašeho příspěvku.
Jméno:
Titulek:
E-mail:
Příspěvek:
Kód:
bezpečnostní kód
sportovní zprávy

Rally Jeseníky skončila menší senzací

Thu, 20 Sep 2018 14:15:07 GMT
Až na pátém závodě XTG ADAM Cupu Rally Jeseníky, poznal letos suverénní Martin Vopatřil ...
zdroj: eWRC.cz

Vydařená premiéra Josefa Pátla v Jeseníkách

Thu, 20 Sep 2018 12:16:08 GMT
Předposlední podnik rallysprintového mistrovství přinesl i jednu úspěšnou premiéru.
zdroj: eWRC.cz

Radil pomohl dvěma body k výhře San Jose, dva góly Kašeho nepomohly

Fri, 21 Sep 2018 08:29:00 +0200
New York - Český hokejový útočník Lukáš Radil přispěl ve čtvrtečním přípravném ...

Plíšková odvrátila dva mečboly a v Tokiu je poprvé v semifinále

Fri, 21 Sep 2018 08:18:00 +0200
Tokio - Tenistka Karolína Plíšková postoupila na turnaji v Tokiu poprvé v kariéře do ...

Další obrovský brazilský talent míří do Evropy?!

2018-09-21 09:06:00
Zahraničí > Nestává se příliš často, aby bohaté anglické kluby kupovaly evropskými ...
zdroj: eFotbal.cz

Koller o Žambůrkovi: Všichni strašně pospíchají. Místo aby se etabloval ve Slavii, hrne se na Ostrovy

2018-09-21 08:10:00
Domácí soutěže > Ačkoliv je pětačtyřicetiletý internacionál Jan Koller trvale usazen v ...
zdroj: eFotbal.cz
home kontaktynapište náme-shop - e kulturistikagalerie sportovců
Akční balíčkyBCAA - AminokyselinyProteinyAnabolizérySpalovače - CarnitinIontové nápojeGaineryDietyCreatinevýprodej
377 461 999, 373 701 730
fitsport@fitsport.eu


Použité obrázky jsou ze serveru
Copyright (c) 123RF Stock Photos