Co jsou vlastně svaly zač II. aneb tajemství bílkovin a aminokyselin

Jak sval vlastně vypadá ví zhruba většina z nás, ale jak vypadají jeho funkční jednotky a jaký je vlastně princip svalové kontrakce, jak se dá podpořit či jinak ovlivnit, už ví ovšem málokdo. Proto si nyní přiblížíme ultrastrukturu svalu a osvětlíme princip jeho činnosti. Samozřejmě budeme stále mluvit o svalovině která kulturisty zajímá především a tou je svalovina kosterní...


Celý sval je obalen blánou známou jako fascie (povázka svalová – jedná se o vazivovou membránu, kterou jsou obaleny a odděleny jednotlivé svaly a skupiny svalů; jsou důležité z hlediska infekčního, jelikož záněty a infekce se po fasciích velmi dobře šíří). Sval se dále dělí na menší jednotky jako snopce a snopečky a finální základní jednotkou je svalové vlákno.

A nyní k samotné funkci svalu. Ve svalovém vlákně jsou paralelně vlákna tvořená základními bílkovinami aktinem a myozinem. V momentě, kdy nervosvalová ploténka dostane podnět (ve formě elektrického impulzu), se tato vlákna mezi sebe poměrně složitým principem zasunou. Tato akce proběhne postupně ve všech svalových vláknech celého svalu a sval se tím celý stáhne (hovoříme o svalové kontrakci). Mezi vlákny aktinu a myozinu se přitom vytváří dočasné vazby (nejde ovšem o chemické vazby v pravém slova smyslu). Toto zasouvání a vytváření vazeb funguje ovšem jen jednosměrně, a tudíž se sval nemůže sám o sobě roztáhnout. Proto funguje vždy mezi svaly princip antagonistů, kdy je jeden sval roztahován druhým.

Právě vzhledem k tomu, že je sval tvořen bílkovinami, a jeho funkce je primárně závislá na bílkovinách, je velmi důležité dbát na správnou a vyváženou konzumaci bílkovin. Na druhou stranu je ale nezbytné se řídit podle hesla „nic se nemá přehánět“ a neúměrně nezvyšovat příjem bílkovin. V takovém případě totiž tělo nezačne na bílkoviny pohlížet jako na stavební kameny, nýbrž jako zdroj energie. A právě při spalování bílkovin vznikají jisté produkty, které sice vznikají i normálně, ale právě ve zvýšené míře zatěžují ledviny a játra. No a co hůř, část takto nabyté energie se uloží ve formě tuku, což pro kulturistiku není zrovna ideální případ. Také je dobré mít na paměti, že dávkování se liší podle trénovanosti a stupně pokročilosti.

Druhou, ale ne již přírodní metodou je přímá konzumace aminokyselin (bílkoviny vlastně nejsou ničím jiným než pouhými řetězci aminokyselin). Tento způsob je o něco rychlejší, jelikož tělo nemusí bílkoviny nejprve na tyto základní stavební kameny rozložit (tím odpadají problémy s metabolismem bílkovin a jejich odpadními produkty), ale může je rovnou použít. Je to způsob sice rychlejší, ale tělo není na konzumaci aminokyselin stavěno a proto je nutno brát aminokyseliny spíše jako doplněk, popřípadě k vyrovnání aminokyselinové disbalance (případ, kdy nejsou v poměru, v jakém by měly být). Je dobré se řídit podle některých pravidel, o kterých si spolu s dalšími zajímavostmi o aminokyselinách a bílkovinách povíme příště.

Akční nabídku aminokyselin najdete zde :  Aminokyseliny, BCAA

autor: Jaromír Josiek přečteno: 9525
Přidat příspěvek
Diskuze k tomuto článku nebyla otevřena. Otevřetete tuto diskuzi přidáním Vašeho příspěvku.
Jméno:
Titulek:
E-mail:
Příspěvek:
Kód:
bezpečnostní kód
sportovní zprávy

Prokop se dvakrát málem loučil s Dakarem

Thu, 18 Jan 2018 14:06:36 GMT
Zdálo by se, že Martin Prokop s Janem Tománkem proplouvají letošním obzvláště náročným ...
zdroj: eWRC.cz

Tým Adrie obětoval svůj sen za záchranu Kolomého!

Thu, 18 Jan 2018 13:58:52 GMT
Pilota týmu TATRA Buggyra Racing Martina Kolomého připravily o první etapové vítězství dva ...
zdroj: eWRC.cz

Biatlonistka Vítková byla v Anterselvě potřetí v lednu třetí

Thu, 18 Jan 2018 15:37:00 +0100
Anterselva (Itálie) - Biatlonistka Veronika Vítková obsadila ve sprintu v Anterselvě ...

Hokejová Sparta získala posilu na střídačku - trenéra Rulíka

Thu, 18 Jan 2018 15:28:00 +0100
Praha - Trenér Radim Rulík se po nedávném odchodu z Litvínova stal novou posilou ...

Cavani dorovnal rekord Ibrahimoviče, nejužitečnějším mužem Ligue1 je Neymar

2018-01-18 15:24:00
Ligue 1 > Zatímco v minulém soutěžním ročníku si Paris Saint-Germain vybral oddechový čas a ...
zdroj: eFotbal.cz

Mladík z Vlašimi poznal, jak chutná slavný Dortmund: Juniorka se vyrovná top českým týmům

2018-01-18 14:20:00
FNL > Jen málokdo se může pochlubit tím, že měl možnost na vlastní kůži poznat, jak to ...
zdroj: eFotbal.cz
home kontaktynapište náme-shop - e kulturistikagalerie sportovců
Akční balíčkyBCAA - AminokyselinyProteinyAnabolizérySpalovače - CarnitinIontové nápojeGaineryDietyCreatinevýprodej
377 461 999, 373 701 730
fitsport@fitsport.eu


Použité obrázky jsou ze serveru
Copyright (c) 123RF Stock Photos