Stavba tréninkového plánu

Nejdřív chci podotknout, že každý člověk je jiný. Jednak z té duševní stránky, jednak z té fyzické stánky. Tak jako všichni nemůžeme nosit stejné oblečení, stejně tak se nemůžou všichni řídit a cvičit podle stejného tréninkového plánu. Tyto tréninkové plány by měly sloužit jako pomůcky při sestavování vlastních tréninkových plánů, nebo jako ukázka (vzor) pro určitou část populace...

Stavba tréninkového plánu

Sestavení tréninkového plánu se musí řídit podle odlišností a požadavků konkrétní osoby. Cvičenci, pro které je TP sestavován se můžou lišit:

Podle pokročilosti: začátečník, mírně pokročilý, středně pokročilý, pokročilý, velmi pokročilý neboli vyspělý cvičenec, který se cvičení věnuje i závodně.

Podle somatotypu: endomorf (člověk podsadité postavy), mezomorf (člověk svalového typu) a ektomorf (člověk s tenkými kosti a přirozeně štíhlý). Ale jako většina věcí není bílá nebo černá, tak i v tomto případě jsme kombinací těchto somatotypů a nikdo není na 100% určitý somatotyp.

Podle věku: děti a mládež do 15let, mládež od 15 do 18 let, pak jsou to dospěli a lidi ve stáří. Tady záměrně neurčuji věkovou hranici stáří, protože lidi jsou i v tomto směru rozdílní. Tady hraje roli biologický věk a ne fyzický. Člověk, věnující se kondičnímu sportování, může a bude biologicky mladší než ten, kdo se sportu nevěnuje.

Podle zdravotního stavu: Dá se říct, že většina lidí má určitý problém týkající se svého fyzického zdraví. Čím jsme starší, tím je to procento vyšší. Nemusí to být zrovna imobilnost, ale například zkrácené svalové partie, nebo naopak svalové partie ochabnuté. Jsou opravdu svaly, které mají tendenci se zkracovat, nebo ochabovat. Potom jsou tu lidi, kteří jsou poznačeni dlouhodobou jednostranně prováděnou určitou činností. Můžou to být vrcholoví sportovci, nebo jenom obyčejní lidé. Ti mají potom nerovnoměrně a asymetricky vyvinuté svalstvo, což může vést, a většinou vede, ke zdravotním komplikacím.

Podle vytýčeného cíle: Každý očekává něco jiného. Někdo chce zhubnout, někdo přibrat svalovou hmotu, jiný chce jenom nabrat kondici... Ke splnění těchto různých cílů vedou i různé cesty, různé tréninkové metody.

Toto je jen část faktorů, které do značné míry ovlivňují tvorbu tréninkového plánu.

Jestli chcete trénink ušitý právě jen a jen pro vás, tak se můžete obrátit na mě. Veškeré kontakty na mne najdete zde: » Ing. Peter Tatarka
autor: přečteno: 8968
Přidat příspěvek
Diskuze k tomuto článku nebyla otevřena. Otevřetete tuto diskuzi přidáním Vašeho příspěvku.
Jméno:
Titulek:
E-mail:
Příspěvek:
Kód:
bezpečnostní kód
sportovní zprávy

Best of & Crash ČSSR Rallye 1979 - 1980 - VIDEO

Thu, 28 Mar 2024 12:22:19 GMT
Tak trochu akční i bláznivý sestřih z dávné minulosti naší rally.
zdroj: eWRC.cz

Volkan Isik se vrátil na rychlostní zkoušky

Thu, 28 Mar 2024 08:19:47 GMT
Někdejší turecký šampión naposledy odjezdil kompletní sezónu před dlouhými dvanácti lety.
zdroj: eWRC.cz

Gulaš po vyřazení: Moc nechybělo, můžeme odejít se vztyčenou hlavou

Thu, 28 Mar 2024 21:36:00 +0100
Třinec (Frýdecko-Místecko) - Hokejisté Českých Budějovic prohráli v rozhodujícím ...

Semifinále hokejové extraligy začne v neděli v Pardubicích

Thu, 28 Mar 2024 19:55:00 +0100
Praha - Semifinále play off hokejové extraligy mezi vítězem základní části Pardubicemi a ...

zdroj:

zdroj:
home kontaktynapište náme-shop - e kulturistikagalerie sportovců
Akční balíčkyBCAA - AminokyselinyProteinyAnabolizérySpalovače - CarnitinIontové nápojeGaineryDietyCreatinevýprodej
377 461 999, 373 701 730
fitsport@fitsport.eu


Použité obrázky jsou ze serveru
Copyright (c) 123RF Stock Photos