Sacharidy – základní informace a rozdělení
Sacharidy, cukry, škroby, karbohydráty, uhlohydráty, glycidy, uhlovodany…, pod těmito všemi názvy najdeme živinu, jež tvoří (většinou) největší část našeho jídelníčku. Sacharidy můžeme rozdělit na stravitelné a nestravitelné (vláknina-viz samostatný článek o vláknině). Stravitelné sacharidy členíme na jednoduché a složité...
Jednoduché sacharidy dělíme na další dvě skupiny:
monosacharidy (tvořeny jedním cukrem)
glukóza-cukr hroznový, přirozeně obsažený v medu, hroznovém víně či „uměle“ v cucavých bonbónech či Glukopuru
fruktóza-cukr ovocný, jehož zdrojem je opět med a především ovoce
galaktóza-součást mléčného cukru
disacharidy (tvořeny dvojicí monosacharidů)
sacharóza-cukr řepný (glukóza+fruktóza), což je cukr, kterým přislazujeme hotové pokrmy, nápoje a který se nachází v průmyslově vyráběných potravinách a nápojích
maltóza-cukr sladový (glukóza+glukóza), jehož nejvýznamnějším zdrojem je pivo
laktóza-cukr mléčný (glukóza+galaktóza) v mléčných výrobcích
Druhou skupinu - složité sacharidy tvoří polysacharidy, které jsou zásobní formou rostlinných a živočišných buněk (škrob, dextriny, glykogen). Hlavním zdrojem škrobů jsou obilniny a výrobky z nich, luštěniny, brambory, ořechy, olejnatá semena a některá zelenina. Glykogen je zásobní forma cukru živočišných buněk. Najdeme jej především v játrech a v ledvinách. Zvěřina, koňské a králičí maso mají též jisté množství svalového glykogenu (maso je slabě nasládlé).
Toto členění sacharidů na „jednoduché“ a „složité“ cukry je důležité pro bližší pochopení proč „není cukr jako cukr“ v jiných článcích o sacharidech.
Sacharidy a gainery zakoupíte v našem e-shopu ZDE : Sacharidy a gainery
MUDr. Filip Hudeček, NUTRIVIA dietologická poradna
Více informací najdete na www.nutrivia.cz
NUTRIVIA s.r.o.
Bratří Čapků 14
602 00 Brno
tel. 543 215 333
autor: MUDr. Filip Hudeček | přečteno: 12980 |
Kam dál?
- Štefan Orosz - Já a kulturistika 3
- Pálení tuků - v posilovně asi ne
- EXTRIFIT - nyní nově v našem e-shopu !!
- Příjem cukrů před výkonem ??
- Anabolické steroidy
- Chcete pořádný steak? Dejte si Anabolic Monster BEEF 90% Protein !!
- Co je to vlastně Kre-Alkalyn?
- Představujeme Tribulus Terrestris Forte
- Kreatin a jeho formy
- Jakub Milý: Předsoutěžní příprava a suplementace - část 2.
- Syrovátkový protein - kvalitní zdroj bílkovin
- Termogenika – velký hit v hubnutí?
- Jaký je rozdíl mezi 60% a 90% proteinem
- HCA - kyselina hydroxycitronová
- Gelatina + Coral Calcium