Sacharidy – základní informace a rozdělení - II

Sacharidy jsou důležitým energetickým zdrojem. Jsou součástí buněčných struktur a důležitých buněk v organismu.

Dělíme je na ....

1) MONOSACHARIDY - glukoza (cukr hroznový), fruktoza (cukr ovocný)

2) OLIGOSACHARIDY - ty rozdělujeme ještě na a) DISACHARIDY (sacharoza - řepný cukr, maltoza - řepný cukr, laktoza - mléčný cukr) a za b) TRISACHARIDY (rafinoza - je součástí obalových vrstev luštěnin , obilovin). Pozor na tyto sacharidy - nadýmají.

Sacharoza = glukoza + fruktoza

Laktoza = glukoza + galaktoza

Maltoza = sladový cukr (škrob) a jeho dvojí složení



3) POLYSACHARIDY - jsou škoroby, celuloza...

Škroby jsou trávitelné, jsou hlavním zdrojem brambor a luštěnin. Škroby = částečně naštěpené maltodextriny, dextriny.

Sacharidy neboli cukry (starším názvem uhlovodany nebo karbohydráty) jsou nízko i vysokomolekulární látky vyskytující se v každém organismu a plnící především funkce nutritivní (tedy vyživovací). Fungují především jako palivo a jsou tedy zdrojem energie. A to velice rychlým zdrojem, ovšem s nesrovnatelně nižší energeticko hodnotou než např. tuky. Další jejich nevýhodou je, že se dají poměrně špatně skladovat (jediná zásobní látka je polysacharid glykogen – hlavně ve svalech a játrech). Právě protože jsou jejich rezervy tak malé a rychle se spotřebují, je třeba je při fyzických výkonech dodávat...

Sacharidy jsou v těle důležité jako:

okamžitý zdroj potřebného množství energie
zásobárna energie ve formě glykogenu
stavební prvek pojivových tkání (chrupavky, vazy)

Sacharidy – jaké známe?
Základní stavební jednotkou jsou tzv. monosacharidy. tedy takové cukry, které tvoří jen jediná molekula (jen jediný 5 nebo 6 uhlíkatý řetězec). Dále následují oligo- a polysacharidy. Ty jsou tvořeny několika na sebe navazujícími molekulami monosacharidů. Ty se při trávení nejdřív musí rozštěpit právě na monosacharidy a ty teprve mohou být rozštěpeny v mitochondriích za zisku energie. Podle toho můžeme odvodit jejich různé využití.

Sacharidy a regenerace
Mezi tréninky jednoho svalu je nutno mít pauzu aspoň 2 dny, protože zhruba tolik času je třeba k obnovení glykogenové zásoby ve svalech. A to hlavně během prvních 24 hodin, kdy se zásoby obnoví z necelých 90%. Právě v tomto období je důležité doplňovat hlavně formou komplexních cukrů (ne monosacharidy). V opačném případě se začne sval zmenšovat a tvarovat (rýsovací dieta).

Sacharidové výrobky - gainery si můžete objednat za zvýhodněnou cenu ZDE:
Sacharidové nápoje - gainery



autor: redakce přečteno: 6240
Přidat příspěvek
Diskuze k tomuto článku nebyla otevřena. Otevřetete tuto diskuzi přidáním Vašeho příspěvku.
Jméno:
Titulek:
E-mail:
Příspěvek:
Kód:
bezpečnostní kód
Akční nabídka
301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Novinky
301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Galerie sportovců
sportovní zprávy

zdroj:

zdroj:

Volejbalisté v kvalifikaci o MS podlehli Španělsku 2:3

Fri, 26 May 2017 22:27:00 +0100
Karlovy Vary - Čeští volejbalisté po dvou hladkých výhrách poprvé na domácím ...

Basketbalistky na úvod přípravy těsně prohrály s Lotyšskem

Fri, 26 May 2017 20:05:00 +0100
Karlovy Vary - České basketbalistky v úvodním přípravném utkání před mistrovstvím ...

Další Brit v La Lize? Barca lanaří nechtěného hráče United!

2017-05-26 22:20:00
LaLiga > Není obvyklé, aby anglický, potažmo britský, hráč opustil Premier League. Ještě ...
zdroj: eFotbal.cz

Sparta si přeje Schickův přestup. Vydělala by na tom nemalé peníze!

2017-05-26 21:40:00
Serie A > Denně vychází desítky spekulací, co bude se Schickem. Jedni píší, že zůstane, ...
zdroj: eFotbal.cz
home kontaktynapište náme-shop - e kulturistikagalerie sportovců
Akční balíčkyBCAA - AminokyselinyProteinyAnabolizérySpalovače - CarnitinIontové nápojeGaineryDietyCreatinevýprodej
377 461 999, 373 701 730
fitsport@fitsport.eu


Použité obrázky jsou ze serveru
Copyright (c) 123RF Stock Photos