Sacharidy – základní informace a rozdělení - II

Sacharidy jsou důležitým energetickým zdrojem. Jsou součástí buněčných struktur a důležitých buněk v organismu.

Dělíme je na ....

1) MONOSACHARIDY - glukoza (cukr hroznový), fruktoza (cukr ovocný)

2) OLIGOSACHARIDY - ty rozdělujeme ještě na a) DISACHARIDY (sacharoza - řepný cukr, maltoza - řepný cukr, laktoza - mléčný cukr) a za b) TRISACHARIDY (rafinoza - je součástí obalových vrstev luštěnin , obilovin). Pozor na tyto sacharidy - nadýmají.

Sacharoza = glukoza + fruktoza

Laktoza = glukoza + galaktoza

Maltoza = sladový cukr (škrob) a jeho dvojí složení



3) POLYSACHARIDY - jsou škoroby, celuloza...

Škroby jsou trávitelné, jsou hlavním zdrojem brambor a luštěnin. Škroby = částečně naštěpené maltodextriny, dextriny.

Sacharidy neboli cukry (starším názvem uhlovodany nebo karbohydráty) jsou nízko i vysokomolekulární látky vyskytující se v každém organismu a plnící především funkce nutritivní (tedy vyživovací). Fungují především jako palivo a jsou tedy zdrojem energie. A to velice rychlým zdrojem, ovšem s nesrovnatelně nižší energeticko hodnotou než např. tuky. Další jejich nevýhodou je, že se dají poměrně špatně skladovat (jediná zásobní látka je polysacharid glykogen – hlavně ve svalech a játrech). Právě protože jsou jejich rezervy tak malé a rychle se spotřebují, je třeba je při fyzických výkonech dodávat...

Sacharidy jsou v těle důležité jako:

okamžitý zdroj potřebného množství energie
zásobárna energie ve formě glykogenu
stavební prvek pojivových tkání (chrupavky, vazy)

Sacharidy – jaké známe?
Základní stavební jednotkou jsou tzv. monosacharidy. tedy takové cukry, které tvoří jen jediná molekula (jen jediný 5 nebo 6 uhlíkatý řetězec). Dále následují oligo- a polysacharidy. Ty jsou tvořeny několika na sebe navazujícími molekulami monosacharidů. Ty se při trávení nejdřív musí rozštěpit právě na monosacharidy a ty teprve mohou být rozštěpeny v mitochondriích za zisku energie. Podle toho můžeme odvodit jejich různé využití.

Sacharidy a regenerace
Mezi tréninky jednoho svalu je nutno mít pauzu aspoň 2 dny, protože zhruba tolik času je třeba k obnovení glykogenové zásoby ve svalech. A to hlavně během prvních 24 hodin, kdy se zásoby obnoví z necelých 90%. Právě v tomto období je důležité doplňovat hlavně formou komplexních cukrů (ne monosacharidy). V opačném případě se začne sval zmenšovat a tvarovat (rýsovací dieta).

Sacharidové výrobky - gainery si můžete objednat za zvýhodněnou cenu ZDE:
Sacharidové nápoje - gainery



autor: redakce přečteno: 5560
Přidat příspěvek
Diskuze k tomuto článku nebyla otevřena. Otevřetete tuto diskuzi přidáním Vašeho příspěvku.
Jméno:
Titulek:
E-mail:
Příspěvek:
Kód:
bezpečnostní kód
sportovní zprávy

Videonovinky - Potkali jsme - Pavel Štanc

Sun, 26 Jun 2016 08:42:03 GMT
Pamatujete si slavné video Emila Trinera s příjezdem na rampu na Novém Zélandu? Víte kdo ...
zdroj: eWRC.cz

Titelhoffnung im Schneebergland geschmolzen

Sun, 26 Jun 2016 06:08:41 GMT
Baumschlager im tiefen Schotter ohne Chance gegen WRC Konkurrenz.
zdroj: eWRC.cz

Mrázek čeká na kontrakt s Detroitem a těší se na Světový pohár

Sun, 26 Jun 2016 11:07:00 +0200
Karlovy Vary - Hokejový brankář Petr Mrázek by se mohl brzy dočkat dohody na novém ...

Krásný fotbal vám turnaje vždy nevyhraje, řekl trenér Portugalska

Sun, 26 Jun 2016 10:50:00 +0200
Lens (Francie) - Trenér portugalských fotbalistů Fernando Santos přiznal, že jeho tým měl ...

Tři esa, se kterými se Chelsea v létě rozloučí

2016-06-26 12:56:42
Až Antonio Conte usedne po evropském šampionátu ve Francii na lavičku Chelsea, dá se v kádru ...

Důvody, proč je pro Arsenal dobře, že nezískal Vardyho

2016-06-26 11:35:49
Málokdo před začátkem uplynulé sezony čekal, že Leicester vyhraje anglickou Premier League a ...
home kontaktynapište náme-shop - e kulturistikagalerie sportovců
Akční balíčkyBCAA - AminokyselinyProteinyAnabolizérySpalovače - CarnitinIontové nápojeGaineryDietyCreatinevýprodej
377 461 999, 373 701 730
fitsport@fitsport.eu


Použité obrázky jsou ze serveru
Copyright (c) 123RF Stock Photos