Sacharidy – základní informace a rozdělení - II
Sacharidy jsou důležitým energetickým zdrojem. Jsou součástí buněčných struktur a důležitých buněk v organismu.
Dělíme je na ....
1) MONOSACHARIDY - glukoza (cukr hroznový), fruktoza (cukr ovocný)
2) OLIGOSACHARIDY - ty rozdělujeme ještě na a) DISACHARIDY (sacharoza - řepný cukr, maltoza - řepný cukr, laktoza - mléčný cukr) a za b) TRISACHARIDY (rafinoza - je součástí obalových vrstev luštěnin , obilovin). Pozor na tyto sacharidy - nadýmají.
3) POLYSACHARIDY - jsou škoroby, celuloza...
Škroby jsou trávitelné, jsou hlavním zdrojem brambor a luštěnin. Škroby = částečně naštěpené maltodextriny, dextriny.
Sacharidy neboli cukry (starším názvem uhlovodany nebo karbohydráty) jsou nízko i vysokomolekulární látky vyskytující se v každém organismu a plnící především funkce nutritivní (tedy vyživovací). Fungují především jako palivo a jsou tedy zdrojem energie. A to velice rychlým zdrojem, ovšem s nesrovnatelně nižší energeticko hodnotou než např. tuky. Další jejich nevýhodou je, že se dají poměrně špatně skladovat (jediná zásobní látka je polysacharid glykogen – hlavně ve svalech a játrech). Právě protože jsou jejich rezervy tak malé a rychle se spotřebují, je třeba je při fyzických výkonech dodávat...
Sacharidy jsou v těle důležité jako:
okamžitý zdroj potřebného množství energie
zásobárna energie ve formě glykogenu
stavební prvek pojivových tkání (chrupavky, vazy)
Sacharidy – jaké známe?
Základní stavební jednotkou jsou tzv. monosacharidy. tedy takové cukry, které tvoří jen jediná molekula (jen jediný 5 nebo 6 uhlíkatý řetězec). Dále následují oligo- a polysacharidy. Ty jsou tvořeny několika na sebe navazujícími molekulami monosacharidů. Ty se při trávení nejdřív musí rozštěpit právě na monosacharidy a ty teprve mohou být rozštěpeny v mitochondriích za zisku energie. Podle toho můžeme odvodit jejich různé využití.
Sacharidy a regenerace
Mezi tréninky jednoho svalu je nutno mít pauzu aspoň 2 dny, protože zhruba tolik času je třeba k obnovení glykogenové zásoby ve svalech. A to hlavně během prvních 24 hodin, kdy se zásoby obnoví z necelých 90%. Právě v tomto období je důležité doplňovat hlavně formou komplexních cukrů (ne monosacharidy). V opačném případě se začne sval zmenšovat a tvarovat (rýsovací dieta).
autor: redakce | přečteno: 10828 |
Kam dál?
- PRŮVODCE SPALOVAČI TUKU
- Beef Extra Amino - místo hovězího steaku 6 tabletek?
- Anabolické steroidy
- Co je to vlastně Kre-Alkalyn?
- Jaký je rozdíl mezi 60% a 90% proteinem
- PURE COCO 100% kokosová voda - Tip na detoxikaci
- Syrovátkový protein - kvalitní zdroj bílkovin
- Jak sval funguje, aneb hrátky s ionty…
- Příjem cukrů před výkonem ??
- PURE COCO - Kokosová voda - skvělý sportovní nápoj
- Kreatin a jeho formy
- Svaly rostou i ve spánku - NightPro Elite Protein
- Tuk - dobrý sluha, ale špatný pán I.
- IsoPRIME CFM - jedinečný 90% protein ! ! !
- Znáte přírodní afrodisiaka ?