Sacharidy – základní informace a rozdělení - II

Sacharidy jsou důležitým energetickým zdrojem. Jsou součástí buněčných struktur a důležitých buněk v organismu.

Dělíme je na ....

1) MONOSACHARIDY - glukoza (cukr hroznový), fruktoza (cukr ovocný)

2) OLIGOSACHARIDY - ty rozdělujeme ještě na a) DISACHARIDY (sacharoza - řepný cukr, maltoza - řepný cukr, laktoza - mléčný cukr) a za b) TRISACHARIDY (rafinoza - je součástí obalových vrstev luštěnin , obilovin). Pozor na tyto sacharidy - nadýmají.

Sacharoza = glukoza + fruktoza

Laktoza = glukoza + galaktoza

Maltoza = sladový cukr (škrob) a jeho dvojí složení



3) POLYSACHARIDY - jsou škoroby, celuloza...

Škroby jsou trávitelné, jsou hlavním zdrojem brambor a luštěnin. Škroby = částečně naštěpené maltodextriny, dextriny.

Sacharidy neboli cukry (starším názvem uhlovodany nebo karbohydráty) jsou nízko i vysokomolekulární látky vyskytující se v každém organismu a plnící především funkce nutritivní (tedy vyživovací). Fungují především jako palivo a jsou tedy zdrojem energie. A to velice rychlým zdrojem, ovšem s nesrovnatelně nižší energeticko hodnotou než např. tuky. Další jejich nevýhodou je, že se dají poměrně špatně skladovat (jediná zásobní látka je polysacharid glykogen – hlavně ve svalech a játrech). Právě protože jsou jejich rezervy tak malé a rychle se spotřebují, je třeba je při fyzických výkonech dodávat...

Sacharidy jsou v těle důležité jako:

okamžitý zdroj potřebného množství energie
zásobárna energie ve formě glykogenu
stavební prvek pojivových tkání (chrupavky, vazy)

Sacharidy – jaké známe?
Základní stavební jednotkou jsou tzv. monosacharidy. tedy takové cukry, které tvoří jen jediná molekula (jen jediný 5 nebo 6 uhlíkatý řetězec). Dále následují oligo- a polysacharidy. Ty jsou tvořeny několika na sebe navazujícími molekulami monosacharidů. Ty se při trávení nejdřív musí rozštěpit právě na monosacharidy a ty teprve mohou být rozštěpeny v mitochondriích za zisku energie. Podle toho můžeme odvodit jejich různé využití.

Sacharidy a regenerace
Mezi tréninky jednoho svalu je nutno mít pauzu aspoň 2 dny, protože zhruba tolik času je třeba k obnovení glykogenové zásoby ve svalech. A to hlavně během prvních 24 hodin, kdy se zásoby obnoví z necelých 90%. Právě v tomto období je důležité doplňovat hlavně formou komplexních cukrů (ne monosacharidy). V opačném případě se začne sval zmenšovat a tvarovat (rýsovací dieta).

Sacharidové výrobky - gainery si můžete objednat za zvýhodněnou cenu ZDE:
Sacharidové nápoje - gainery



autor: redakce přečteno: 6083
Přidat příspěvek
Diskuze k tomuto článku nebyla otevřena. Otevřetete tuto diskuzi přidáním Vašeho příspěvku.
Jméno:
Titulek:
E-mail:
Příspěvek:
Kód:
bezpečnostní kód
sportovní zprávy

zdroj:

zdroj:

Italská policie překazila plán na krádež těla Enza Ferrariho

Tue, 28 Mar 2017 22:07:00 +0100
Řím - Italská policie odhalila skupinu zločinců, kteří si chtěli vydělat peníze ...

Extraligové Vary i Pardubice na úvod baráže prohrály

Tue, 28 Mar 2017 22:07:00 +0100
Praha - Úvodními duely odstartovala baráž o hokejovou extraligu a výhody domácího ...

Konečně revoluce! Videorozhodčí správně neuznal gól Griezmanna

2017-03-28 22:45:00
Reprezentace > Konečně pořádný posun, na který jsme všichni tolik let čekali. V úterním ...
zdroj: eFotbal.cz

Odchod do Anglie? Kdepak, Bakayoko sní o jiném klubu

2017-03-28 21:15:00
Ligue 1 > Chelsea, Arsenal, Manchester United či jiné celky si budou muset nechat zajít chuť, ...
zdroj: eFotbal.cz
home kontaktynapište náme-shop - e kulturistikagalerie sportovců
Akční balíčkyBCAA - AminokyselinyProteinyAnabolizérySpalovače - CarnitinIontové nápojeGaineryDietyCreatinevýprodej
377 461 999, 373 701 730
fitsport@fitsport.eu


Použité obrázky jsou ze serveru
Copyright (c) 123RF Stock Photos