Tuky

Jedlé tuky jsou takzvané triglyceridy. Na základní kostru glycerinu jsou navázány 3 mastné kyseliny, které se odlišují počtem atomů uhlíku nebo uspořádáním nenasycených vazeb. Mastné kyseliny jsou odlišeny délkou řetězce, přítomností a počtem dvojných vazeb...

Jsou nenasycené mastné kyseliny nebo nasycené mastné kyseliny .

V lidském těle se nachází tuk ve formě zásob. Je ale také obsažen v každé buňce a v krvi. Asi 20 % tělesné hmotnosti dospělého s normální hmotností je tvořeno tukem.

Tuky jsou uvnitř těla důležité i pro příjem vitamínů rozpustných v tucích. Obsah energie v tucích je velmi vysoký a překračuje více než dvakrát obsah energie v cukrech, škrobech a bílkovinách.

Tuk chrání měkké vnitřní orgány jako jsou játra, srdce, slezina a mozek před poškozením a nárazy. Tam zůstává tuk zadržen i po dietních kůrách (tzv. vmezeřená tuková tkáň).

Sporná látka doprovázející tuky - cholesterol je důležitou stavební látkou pro buněčné stěny, hormony, žlučové kyseliny a vitamín D .

Následky nadváhy a příliš vysoké hladiny tuku v krvi mohou vést až k počátku onemocnění srdce a oběhového systému

Mastné kyseliny

Mastné kyseliny jsou organické kyseliny. S podílem od 95 % jsou hlavním stavebním kamenem tuků a olejů. Jsou sestaveny z řetězce atomů uhlíku, které s vodou vykazují kyselou reakci.

Jsou různé druhy mastných kyselin: nasycené mastné kyseliny a nenasycené mastné kyseliny. Ty se ještě rozlišuji podle délky jejich řetězce uhlíku a podle počtu dvojných vazeb.

Vlastnosti tuků a olejů jsou ovlivněny druhem a množstvím mastných kyselin, které obsahují. Například zvýšení bodu tání zvětšením podílu nasycených mastných kyselin vede ke zvýšení tuhosti tuku.

Určité vícenásobně nenasycené mastné kyseliny jsou esenciální mastné kyseliny , to znamená, že jsou pro lidský organizmus nepostradatelné, protože si je sám neumí vytvořit.

Mastné kyseliny mají vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Vysoká spotřeba nasycených mastných kyselin ho nechá vystoupat, konzumace nenasycených mastných kyselin ho snižuje. Proto by měli lidé s příliš vysokou hladinou cholesterolu a příliš vysokým podílem tuku v krvi bezpodmínečně omezit spotřebu tuků. Obzvláště se vyhýbat nasyceným mastným kyselinám, obsažených v živočišných tucích, a nahradit je nenasycenými mastnými kyselinami.

Za doporučení stojí používání rostlinných olejů (obzvláště získaných za studena), jako slunečnicový olej, sojový olej, kukuřičný olej nebo olej z pšeničných klíčků, a dále způsoby přípravy pokrmů s malým množstvím tuku, jako dušení, gratinování nebo vaření.

Nenasycené mastné kyseliny

Nenasycené mastné kyseliny jsou mastné kyseliny, které mají ve svém uhlíkatém řetězci jednu nebo více dvojných vazeb.

Rozlišují se na jednoduché nenasycené mastné kyseliny a vícenásobně nenasycené mastné kyseliny. U jednoduchých nenasycených mastných kyselin nejsou dva uhlíkové atomy spojeny s maximálním množstvím vodíkových atomů. Zástupcem těchto mastných kyselin jsou kyselina olejová a eruková.

Obzvlášť mnoho jednoduchých nenasycených mastných kyselin je obsaženo v rostlinných olejích a tucích , jako je olivový olej (75 %), řepkový olej (65 %), podzemnicový olej (20-55 %), slunečnicový olej (25 %) a sojový olej (20 %). V živočišných tucích jsou převážně nasycené mastné kyseliny . Husí sádlo přitom tvoří výjimku. Obsahuje více jednoduchých nenasycených mastných kyselin (60 %) než nasycených mastných kyselin (30 %).

Nasycené mastné kyseliny

Nasycené mastné kyseliny jsou mastné kyseliny , které se skládají z řetězce atomů uhlíku, které jsou spojeny s maximálně možným množstvím vodíkových atomů, to znamená, že jsou ” nasycené ”. Oproti nenasyceným mastným kyselinám nemají žádné dvojné vazby.
Představiteli nasycených mastných kyselin jsou kyselina máselná, laurová, palmitová, arachová a stearová. Nasycené mastné kyseliny převažují v živočišných tucích , jako například sádlo, sýry, mléko maso a uzeniny. Vysoký podíl nasycených mastných kyselin se nachází také v kokosovém oleji (rostlinný tuk) a činí 90 %. Obzvlášť mnoho nasycených mastných kyselin obsahuje rovněž máslo (60 %), hovězí lůj (50 %) a vepřové sádlo (40 %).

Vysoký podíl nasycených mastných kyselin v tucích zvyšuje bod tání a vede k pevnější konzistenci. Potravinářský průmysl využívá této vlastnosti a používá hlavně vepřové sádlo k vylepšení roztíratelnosti různých druhů uzenin a dalších produktů.

Tak například - často je obsažen v telecí játrovce mimo telecího ještě vysoký podíl vepřového tuku. Také husí sádlo je tvořeno většinou až ze 60 % vepřovým sádlem, pokud není v obsahu přísad uvedeno něco jiného. Člověk může tento rozdíl lehce zjistit, když porovná v obchodě zakoupené husí sádlo se samotným sebraným a vychlazeným tukem z husí pečeně. Samostatně získaný tuk se rozpouští při pokojové teplotě, zatímco průmyslově připravené husí sádlo zůstává ještě pevné a roztíratelné, neboť přídavkem vepřového sádla se zvýšil obsah nasycených mastných kyselin.

Esenciální mastné kyseliny

Esenciálními mastnými kyselinami nazýváme několik vícenásobně nenasycených mastných kyselin.

"Esenciální" znamená, že tyto mastné kyseliny jsou pro tělo nepostradatelné. Lidský organizmus si je nemůže sám vytvořit nebo získat přeměnou jiných látek. Proto musí být esenciální mastné kyseliny bezpodmínečně dodány do těla potravou.

K esenciálním mastným kyselinám patří kyselina linolová, která je důležitou stavební látkou pro buněčné membrány a hormonální substance. Protože si ji tělo nemůže vytvořit samo, musí být v dostatečném množství k dispozici. Dospělí by měli denně přijmout 8-10 g kyseliny linolové. Tato kyselina je obsažena ve všech olejích a tucích. Obzvlášť mnoho se jí nachází v rostlinných olejích, jako jsou slunečnicový olej, sojový olej, kukuřičný olej, olej z pšeničných klíčků a pod.

Když je na obalech od olejů, tuků a margarinů uveden nápis "obsah esenciálních aminokyselin", tak musí jejich podíl v obsahu balení činit nejméně 10 %. Je-li obsah esenciálních mastných kyselin 25 %, je přípustný nápis "bohaté na esenciální mastné kyseliny".

Závěrem - v nabídce našeho eshopu najdete přes 100 položek v kategorii - Doplňky na odbourávání tuků. Tak kdo chce tomu odbourávání trochu napomoci, má z čeho vybírat :-)

autor: Jiří Žižlavský přečteno: 16281
Přidat příspěvek
Diskuze k tomuto článku nebyla otevřena. Otevřetete tuto diskuzi přidáním Vašeho příspěvku.
Jméno:
Titulek:
E-mail:
Příspěvek:
Kód:
bezpečnostní kód
sportovní zprávy

Náročnost klatovských soutěží znásobí aprílové počasí

Thu, 18 Apr 2024 19:33:15 GMT
Přes 140 kilometrů rychlostních zkoušek budou mít 32. Historic Vltava Rallye i 58. Rallye ...
zdroj: eWRC.cz

Karlovac místem testů před Croatia Rally

Thu, 18 Apr 2024 19:23:45 GMT
Chorvatský šampionát odstartoval na začátku dubna třetí ročník Quattro River Rally ...
zdroj: eWRC.cz

Hokejista a vítěz Stanley Cupu Francouz ve 33 letech ukončil kariéru

Fri, 19 Apr 2024 10:43:00 +0200
Praha - Hokejový brankář Pavel Francouz se rozhodl ve 33 letech ukončit kariéru. Vítěz ...

Nestárnoucí zázrak znovu udeřil, žasnou nad Jágrovým rekordem světová média

Fri, 19 Apr 2024 10:06:00 +0200
Praha - Čtvrteční rekordní gól Jaromíra Jágra v baráži o hokejovou extraligu zaujal ...

zdroj:

zdroj:
home kontaktynapište náme-shop - e kulturistikagalerie sportovců
Akční balíčkyBCAA - AminokyselinyProteinyAnabolizérySpalovače - CarnitinIontové nápojeGaineryDietyCreatinevýprodej
377 461 999, 373 701 730
fitsport@fitsport.eu


Použité obrázky jsou ze serveru
Copyright (c) 123RF Stock Photos